- Tel: +90 312 596 44 44 - 45
- asbulibrary@asbu.edu.tr
Araş. Gör. Esin Gürsel Düğmeci
İnsanların yaşamlarını sürdürmek, fiziksel-mental gelişimlerini sağlamak ve sağlıklarını koruyabilmek için kaliteli gıdaya ulaşması ve tüketmesi en doğal hakkıdır. Gıdaların güvenli olması ise en temel insanlık hakkıdır. Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve güvenli gıda teminini güçleştirmektedir. Gıda güvenliği; insanların sürdürülebilir, güvenli, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştiren gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahip olmalarının güvence altına alınmasıdır. Gıda güvenliğinin ve kalite güvencesinin sağlanma çabaları tüketici ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Birçok ülkede gıdanın daha güvenli hale getirilmesi için çeşitli uygulamalar ve konuya ilişkin yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen her yıl milyonlarca insan kontamine olmuş gıdaları tüketmesi nedeniyle gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaktadır. Gıda güvenliğinde temel yaklaşım; riske dayalı bir kontrol sistemi olup ham maddeden başlayarak tüketiciye ulaşana kadar gıda zincirindeki her bir aşamanın dikkatli bir şekilde incelenmesini ve kontrol tedbirlerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada, gıda güvenliğinin önemi gıda güvenliğini sağlamaya yönelik mevcut yasal düzenlemeler, uygulamalar ve sistemler detaylandırılmıştır.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.