- Phone: +90 312 596 44 44 - 45
- ........@asbu.edu.tr
Sayın ASA Dergisi Okuyucuları,
Ağustos 2023 yılında yayımlanan bu ilk sayısı ile yayın hayatına başlayacak ASA Dergisi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi yayınıdır. Toplumsal belleğimizde önemli çağrışımları olan “Asâ” kelimesi “baston, değnek; manevî ve maddî kudret timsali olarak elde taşınan değnek” anlamlarına gelmektedir. Fakülte Dergisine “ASA” ifadesini ad seçerek bir yandan kelime anlamı diğer yandan da “ASBÜ Sosyal Araştırmalar”ın kısaltmasını çağrıştırmak istenmiştir. Böylelikle sosyal ve beşeri bilimlerin, yaşamının büyük anlamının inşasına ilişkin sunacağı katkının, temel bir zemin ve dayanak olma hedefinin vurgulanması düşünülmüştür.
ASA Dergisi’nde günümüzde insani ve sosyal bilimlerin bir bütün olarak büyük önem kazandığı dikkate alınılarak Antropoloji, Filoloji, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Hukuk, İlahiyat, Siyasal Bilgiler başta olmak üzere sosyal bilimlerin her alanında makale kabul edilecektir. ASA, Haziran ve Aralık aylarında birer sayı olmak üzere yılda iki sayı yayımlanacaktır. Dergide Türkçe, İngilizce ve Arapça dilleri ile yazılmış araştırma makalesi, çeviri makale, derleme makale, yayın değerlendirmesi gibi bilimsel çalışmalara yer verilecektir. Yayın kurulu olarak amacımız bilimin gerektirdiği objektiflik ve ciddiyetle yetkin ve özgün çalışmaları bilimsel literatüre kazandırmak, ulusal ve uluslararası saygın indeksler tarafından taranan bir dergi niteliğine sahip olmaktır. ASA Dergisi’nin ilk sayısında dört Türkçe, bir İngilizce bilimsel araştırma makalesine, bir çeviri makaleye, bir de kitap tanıtımına yer verilmiştir. Derginin bu sayısındaki ilk makalede Selim Adalı, bir Assur dua metnini ve metnin ortaya çıkardığı tarihi konuları ele almaktadır. İkinci makalede Arshad Islam, Türk kültürünün Asya’daki kültür etkileşimlerini tartışmaktadır. Üçüncü makalede Zeynep Safi 18. yüzyıl divan şairi Nesîb’in daha evvel yayımlanmamış şiirlerine yer vermiştir. Dördüncü makalede Sümeyra Koçin, Orta Anadolu’ya göç eden Galat boyu Tektosagları odağa almaktadır. Beşinci makalede Hüseyin Yusuf tarafından gözün Klasik Arap edebiyatında benzeyen ve benzetilen olarak işlenişi ele alınmıştır. Altıncı makale bir çeviri makaledir, Onuralp Şahan, Sheldon Pollock’un filolojinin sosyal bilimlerdeki yeri ile ilgili çalışmasını Türkçeye kazandırmıştır. Bu sayının son makalesi bir kitap tanıtımıdır. Mustafa Gençler, Turan Karataş’ın Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü’nün tanıtımını yapmıştır.
Derginin çıkarılmasında emeği geçen editör kuruluna, yayın kuruluna, yazılarını ASA’nın ilk sayısına gönderen yazarlara ve bu yazıları dikkatle değerlendiren hakem kuruluna çok teşekkür eder, ASA Dergisi’ne yayın hayatında başarılar dilerim.
Prof. Dr. Münire Kevser BAŞ
Baş Editör/Dekan
By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.